Konst och kultur i Chelsea

Chelsea hade en gång i historien ett rykte av att vara en samlingsplats för bohemer där mängder av poeter, artister och konstnärer samlades. Idag är inte det längre fallet då Chelsea istället blivit ett centrum för banktjänstemän och filmstjärnor.

Konst i Chelasea

Chelsea School of Art, grundat 1895, lever fortfarande vidare som Chelsea Collage of Art and Design. Där har en mängd framstående konstnärer och författare haft sin hemvist, antingen som elever eller lärare. Personer som Gramham Sutherland, Henry Moore, Elizabeth Frink och Edward Burra är exempel på människor som haft en enorm betydelse över det kulturella arv som Chelsea lämnat efter sig.

Chelsea som stadsdel utmärkte sig tydligt i det glada sextiotalet då det var i Chelsea, närmare bestämt kring King’s Road som går igenom hela distriktet, som var själva kärnan av det sena 60-talets och tidiga 70-talets glada dagar. Under den här tiden som bodde flera framstående och stora musikaliska artister i stadsdelen.

Legender från Chelsea

Både Beatles och Rolling Stones-medlemmarna Brian Jones, Mick Jagger och Keith Richards hade sin hemvist här. På 70-talet kunde man också se den brittiska punkrörelsen växa fram här i Chelsea. Andra kulturellt kända människor som bott i Chelsea är bland annat J.R.R. Tolken som skrev böckerna Sagan om ringen samt Oscar Wilde.

Lämna ett svar