De engelska badrummen

Badrum i brittisk stil är populära i Sverige, inte minst i huvudstaden. Men den som besöker ett engelskt hem, även i en välmående stadsdel som Chelsea, kommer att upptäcka att engelsmännen är vana vid en annan standard än vi svenskar.

Få badrumsrenovering i Stockholm

Svenskar som renoverar sina badrum, inte minst norr om Stockholm, bl.a. i Danderyd, väljer gärna att inreda i engelsk stil. Det innebär att man låter badrummet se lite gammaldags ut, även om det är helt nyrenoverat. Några exempel är:

  • Massiva badrumsmöbler, som wc-stolar med tunga lock i trä.
  • Tvågreppsblandare
  • Vitt, fasat kakel
  • Schackrutigt eller marmorerat golv

Det här är en inredningsstil som mer för tankarna till brittiska gods och gårdar än till radhus och lägenheter i städerna, och den andas verkligen inte “Cool Britannia”, begreppet som var så populärt på 90-talet, när Oasis var världens bästa band. För tre år sedan var ett hus som under en period på 60-talet tillhörde ingen mindre än John Lennon till salu för ungefär 100 miljoner kronor.

Inreder man så i Chelsea?

Men så ser det inte ut hos de flesta engelsmän, inte ens i Chelsea eller Fulham. Generellt är det en annan kvalitet på byggnader i Storbritannien än i Sverige. Att rören går på utsidan av fasaden gör det förvisso lättare att reparera dem, men å andra sidan ökar risken för att de ska frysa sönder på vintern. 

Inne i badrummet finns vissa likheter med det som i Sverige säljs som engelsk stil, men också många skillnader. Tvågreppsblandare är vanliga, men istället för schackrutigt golv har många heltäckningsmatta. Tapeter är också vanligare än handgjort kakel på väggarna.

Lämna ett svar