De engelska badrummen

Badrum i brittisk stil är populära i Sverige, inte minst i huvudstaden. Men den som besöker ett engelskt hem, även i en välmående stadsdel som Chelsea, kommer att upptäcka att engelsmännen är vana vid en annan standard än vi svenskar.

Få badrumsrenovering i Stockholm

Svenskar som renoverar sina badrum, inte minst norr om Stockholm, bl.a. i Danderyd, väljer gärna att inreda i engelsk stil. Det innebär att man låter badrummet se lite gammaldags ut, även om det är helt nyrenoverat. Några exempel är:

  • Massiva badrumsmöbler, som wc-stolar med tunga lock i trä.
  • Tvågreppsblandare
  • Vitt, fasat kakel
  • Schackrutigt eller marmorerat golv

Det här är en inredningsstil som mer för tankarna till brittiska gods och gårdar än till radhus och lägenheter i städerna, och den andas verkligen inte “Cool Britannia”, begreppet som var så populärt på 90-talet, när Oasis var världens bästa band. För tre år sedan var ett hus som under en period på 60-talet tillhörde ingen mindre än John Lennon till salu för ungefär 100 miljoner kronor.

Inreder man så i Chelsea?

Men så ser det inte ut hos de flesta engelsmän, inte ens i Chelsea eller Fulham. Generellt är det en annan kvalitet på byggnader i Storbritannien än i Sverige. Att rören går på utsidan av fasaden gör det förvisso lättare att reparera dem, men å andra sidan ökar risken för att de ska frysa sönder på vintern. 

Inne i badrummet finns vissa likheter med det som i Sverige säljs som engelsk stil, men också många skillnader. Tvågreppsblandare är vanliga, men istället för schackrutigt golv har många heltäckningsmatta. Tapeter är också vanligare än handgjort kakel på väggarna.

Leave a Reply