Chelsea – stadsdelen i London

Chelsea är ett av det mest förmögna områdena i sydvästra London, som varje år lockar till sig rika och kända människor. Jämför man områdets betydelse för staden London så kan man exemplifiera med Beverly Hills betydelse för Los Angeles eller Upper East Sides betydelse för New York.

Ordet Chelsea härstammar från de anglosaxiska orden Cealc-huö, som betyder ”landing place for chalk or limestone”. Eftersom Chelsea ligger som det gör längs Themsens strand så var det en idealisk plats att landsätta med sina båtar vilket gjorde att platsen fick det namnet.

The King’s Road, som går igenom hela Chelsea fick sitt namn på grund av att det under 1700- och 1800-talet var en privat väg som gick till det kungliga slottet i Hampton Court. På kyrkogården Chelsea Old Church ligger många av distriktets olika stora namn som kommer från stadsdelen och bidragit med något betydelsefullt. Bland dessa finns Sir Johan Lawrence, framträdande i kolonialiseringen i Indien, samt helgonförklarade Thomas More.

Chelsea hade också ett tag ett rykte om sig att ha duktiga bagare då man gjorde Chelsea Buns som visade på teknisk kvalité då de var bakade genom olika knytningar av degen. Området är fortfarande idag känt för sitt porslin som har kommit att kallas Chelsea China på grund av att man var det första stället i landet som tillverkade och sålde porslin.

Chelseas medeltida historia

Chelsea Physic Garden grundades 1673 med syftet att träna lärlingar i att identifiera växter. Läget valdes strategiskt eftersom Chelsea ligger i anslutning till floden Themsen vilket gjorde att klimatet kring trädgården blev ett varmare microklimat som gjorde att många olika växter från hela världen kunde överleva där. Dessutom kunde trädgården erbjuda en plats där många av Storbritanniens känsligare växter kunde överleva vintrarna. Floden blev också en väldigt viktig transportled, man kunde med båten med lätthet nå andra delar av London som kunde erbjuda samma möjligheter för växter att överleva. Det är fortfarande idag ett centrum dedikerat till att lyfta fram utbildning, konservering av växtliv och vetenskaplig forskning.

Varje år hålls The Chelsea Flower Show som är världens största blomutställning och då täcks London Royal Hospitals gräsmatta med massvis av blommor. Varje år strömmar omkring 157 000 människor för att se och inspireras av allt från små trädgårdar till större installationer. Det är trädgårdens motsvarighet till Paris Fashion Week.

I Chelsea finns också Storbritanniens nationella militärmuseum som samlar och bevarar historien bakom den Brittiska armén som beskriver vilken roll och betydelse den har haft för att världen ser ut som den gör idag.

Lämna ett svar